Tuesday 16 December 2014

Resepi Rainbow Cake plg senang

Assalamualaikum Korunkkkkkkkkkkkkkk......

Mlm td tetiba rajinn d teringin lak nak wat Rainbow Cake...Si Dr Daniel tu pon Minattt laa sgtt Kek...maka balik je dari keje kami anak beranak terjah ke Alamanda utk cari bahan....Sampai umah lapr lak si Dr tu....mama pon masak laa yg simple2 ayam msk sup d telur goring Favo gak tu...Kol 8 start laa operasi mama wat cake tu...soooooooooo Excited...1st time try ni..Alhamdulillah menjadi...tp hubby kata bole bagi 90% je laaa...kena bg gebuuu lg cake tu..Hubby sy ni bole tahan gak cerewetnyeee....mmg pandaiiii kritik ...pandai masak tu dak arrr..HAHAHA.

Ok ni simple resepi dr sy sendiri...Resepi ni sy olah sendiri copy sana sikit situ sikit lps buat cara saya...tak sangka jadi...ALHAMDULILLAH...segalanye dari Allah

Resipi RAINBOW CAKE @ KEK PELANGI 

Bahan-bahan:
 
3 cawan tepung gandum naik sendiri
 100 ml butter - butter tu cairkan api sederhana
2 cawan gula castor 
3 biji putih telur - mengikut suhu bilik 
1 sdk esen vanila 
1  cawan susu segar - mengikut suhu bilik 
3 sudu besar santan(suke2 try nak bg lemak sikit)
Pewarna - biru, ungu,pink dan hijau (warna mengikut citarasa masing-masing d tu je yg ado kat Alamanda tu..hihihi)


Cara-cara :

1. Sediakan loyang 8 inc - kalau boleh 3 Loyang tp sy guna 2 Loyang je coz oven sy comel tu...2 Loyang je bole msk serentak. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas pembakar (baking paper). Sapukan juga kertas pembakar dengan butter.

2. Panaskan oven pada suhu 170C.

3. Ayakkan tepung, serbuk penaik dan garam - ketepikan.

4. Dalam bekas mixer pukul Tepung, gula aising,ovallete,susu segar,Telur sampai kembang. gebu dan ringan.

5. Panaskan Butter tu atas dapor dengan api sederhana.lps sejuk pukul sekali ngan bahan yg telah dimixerkan td
 
 
6. Masukkan esen vanila.

 
8. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik. 
 
9. Asing kan ke bebrbrap bekas utk asingkan warna mengikut ukuran yg sama
 
10. Masuk dlm oven bakar 35 minit @ hingga masak pd suhu 180 c
 
Lepas tu kuar dari oven tunggu 5 minit terbalikkan dalam pinggan susun atas tray sapu Krim
 
Peringatan PENTING!!!



Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain. 

 
Untuk Cream Cheese Frosting 


Bahan :


250 g cream cheese 
1 kotak Tickened cream brand pauls
120 g gula icin
1 sudu lemon (Dr.Daniel suke masam)

Cara-cara :

1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga ringan dan gebu. 

2. Sedia untuk digunakan. 


Lps siap simpan dalam peti ais dulu nak bg lekat d lebih lazatttttttttttt mkn esok ye...sabau sabau...The best part mlm tu jap jap di Dr tu asyik mai dapur:
 
Dr.Daniel: Mama dah siap ker
Mama: Lom laa Daniel
 
Adalh 3x tanye...
lps tu bile dia namapak rupa macam dah siap
 
Dr.Daniel : dah leh mamam ke mama?
Mama: Lom Esok breakfast kita mkn eyh
Dr.Daniel : Laaaaaaaaaaa...ok
 
esok pepagi dia kejutkan mama terus request mama Daniel nak cake!!!!!!!!!!!!!!
Amboi kuatnyeee daya ingatan.Alhamdulillah...peminat tegarr ni
 
 
Source resepi :http://sophisticatedgirllife.blogspot.com/2012/11/resipi-rainbow-cake-kek-pelangi-yang.html...(sama tak serupa)
 
Hasilnyeeeeeee....Taraaaa











 

4 comments:

  1. wah seronoknya menjadi buat kek pelangi tu...doakan le moga iza ada kerajinan mcm ni.hehe

    ReplyDelete
  2. x pernah cuba buat lagi...insyaallah nanti leh la try...

    ReplyDelete
  3. baru hr tu kt teringin nk mkn kek pelangi ni..biasa tgk dkt internet..tp x prnah try lg..nmpk sedap..:)

    ReplyDelete
  4. best kan bila kita masak anak2 eksited nak makan. penat memasak pun hilang... cantik kek tu....

    ReplyDelete