Tuesday, 18 February 2014

Mkn-Makan Meatball IKEA homemade

Assalamualaikum Korunk... Hari ni i nak share ngan korunk resepi lak...tp i tak sempatlaa nak snap pic step by steps coz nak kejar masa k...U all imagine laa kol 6.30 i sampai umah ...tetiba lak boss bagi keje last minit...Kol 8 i invite BFF i mai umah...mmmmm apa lagi berkungfulaa i kat Kitchen ngan Daniel...heheh...Next time i try to snap pic step by step k.... Menu i mlm smlm simple d mudah utk di sediakan....I wat meatball (western Style) d Choclate Muffin jo...ok kat bwh ni resepi...buatan sendiri taw...sejak dua menjak ni asyik dgr pasal yg negatif je Meatball kat Ikea tu...so i pon amiklaa inisiatif utk buatnye sendiri sendiri..hehehe...Alhamduliullah Hadirin yg mai tu semua happy d njoy the Food...sibuk minta resepi tu yg share terus dlm blog ...semua leh baca...

Resepinye : Bahan-bahan (kuah / gravy) :
- 2 sudu butter - 2 ulas bawang putih - sebiji bawang Holand - 1 cm halia(kalo suka tp i tak buh) - serbuk lada hitam
- 250gm serbuk brown sos (boleh dapatkan di kedai bakery)
 - 1liter air - cendawan butang (optional) -Garam secukup rasa kalo rasa nak buhlaa
 Cara-cara :
 1) Panaskan butter, tumis lada hitam, bwg putih, bwg besar & halia yg dicincang halus.
  2) Bancuhkan serbuk brown sos dgn 1liter air dan tuang ke dalam tumisan 
      bawang.
  3) Kacau sehingga mendidih & pekat
  4) Masukkan hirisan cendawan butang. ** brown sos nie dah sedap, tak payah 
      tambah perisa pun takpe. Tapi kalau nak tambah pun boleh Kacau je supaya
      tak berketul...the tutup api Bhn-bhn utk Potato Hancuss kaler kuning tu -
      Kentang Empuk td -Mustard _Air panas Kacau hingga sebati tu jeee sonang
      kan????selamat mencuba

Meatball ni mudah didapati @ Giant d Cold Storage...Hage below Rm 8 tak silap..sowy i lupo

Rebus kentang,Carrot,Cheeese hingga empuk...last celur brokoli dlm 3 minit


Taraaa...sengaja buh mcm ni suh depa amik sendiri sesuka hati utk mengelakkan pembaziran kalo tak abis

Nielaaa BFF i....

Taraaa...its ready 2 eat




3 comments: